Central London Private Residence, SW1

Full remodelling and refurbishment spread over seven floors

The existing Queen Anne building was disjointed, having historically been two houses linked only by a very awkward staircase. The proposal was to remove this gawkily-placed stair and replace it with a cantilevered, hand-cut Moleanos stone stair in the centre of the building. The new stair, now centrally positioned, covers seven storeys and acts elegantly as the building’s anchor and focal point. A structural glass, walk-on skylight allows light to flood into the core of the building. A planning restriction inhibited us from continuing the stone stair to the roof terrace.

Instead, a bespoke timber spiral stair was designed that acts as a functional sculpture—named ‘the silo’ for its distinctive cylindrical form. The existing entrance lacked clarity. Introducing a new Crittall screen created both a striking, well-defined hallway and a more open, sunlit family room. The building, covering about 750m², has four bedrooms all with en suites. The bathrooms are finished in marble and stone. In the basement there is a swimming pool, sauna, steam-room and gym. Charles Browne-Cole was project architect for Tectus